Analiza profilului facial

Analizând nuanța unui profil se poate vedea cu ușurință care sunt componentele sale. Fruntea, nasul, buzele și bărbia sunt imediat observate. Fiecare segment al profilului facial este identificat.

Din punct de vedere ortodontic, structurile care fac parte din treimea mijlocie și inferioară a feței, precum nasul, buzele și bărbia, au o pondere mai mare în evaluarea ortodontului.

Între aceste elemente există relații strânse care provoacă influențe și interferențe, iar în fiecare caz vor avea un efect diferit, pentru fiecare situație specifică. Adică, chiar dacă un unghi format între aceleași două structuri anatomice, dar în situații diferite, este același, efectul estetic poate fi foarte diferit.

Acesta este motivul pentru care analiza profilului facial este atât de importantă într-un diagnostic estetic. Studierea și interpretarea corectă a părților componente ale profilului facial sunt fundamentale și esențiale atunci când ne gândim să facem un diagnostic estetic ortodontic corect.

Astfel, merită să cunoaștem și să explorăm acest subiect, care, sub aspectul nesăvârșirii acestei analize sau a uneia greșite duce automat la căi nedorite, cu deteriorarea ireparabilă a profilului facial.

Se poate spune că cunoașterea și interpretarea relațiilor a patru structuri ale profilului facial este fundamentală pentru munca și expertiza fiecărui ortodont. Acestea sunt:

– Nasul – buza superioară (figura 1A, 1B);
– Buza superioară – buza inferioară (figura 2A, 2B);
– Buza inferioară (figura 3A, 3B);
– Bărbie – gât (figura 4A, 4B).

Este demn de remarcat aici că relația dintre frunte și nas ar putea face parte din acest grup și, într-adevăr, o face; fiind atunci al cincilea element. Cu toate acestea, întrucât ortodonția nu are posibilitatea de a acționa asupra acesteia, studiul și evaluarea sa nu vor fi abordate, lăsând literatura din abundență pe acest subiect să-și facă partea.

Your smile is your superpower!
Dr. G